Tussen Lithouwen en Polen ligt een stukje Rusland met de naam Kaliningrad. Het is de helft kleiner dan België. De Russen  verbieden je niet alleen de toegang tot hun territoriale  wateren die internationaal op 12 mijl zijn vastgesteld, maar  zijn door hen eenzijdig uitgebreid tot 50 mijl en  bezaaid met drijvende betonnen bakken die nauwelijks boven de zeespiegel uitsteken zonder markering  of  verlichting.

 

Een Duits koppel dat ik in Ustka sprak,  was er bewust door gevaren en door de marine onderschept maar wel verder met rust gelaten.

Polen

Leba, een doods kuststadje waar ooit eens een Poolse Thor Heyerdahl  aan zijn vlot werkte voor een oversteek van de Atlantische Oceaan. De Perspectiev werd er na 2 dagen de Oostzee opgestuurd wegens verbouwingswerken aan de jachthaven. 

Het maagdelijk strand van Ustka.

 

In het zuidwesten hiervan  ligt  het enige speelterrein van de NATO waar  land-, lucht- en zeemacht samen kunnen oefenen. En dat doen ze ook. Perspectiev had dan ook weer heel diep de zee in moeten steken om dan verder de kust richting Duitsland af te kunnen zakken. De wind verhinderde dit dagenlang . Toen die wat draaide werd oversteken naar  Denemarken een optie. In de praktijk was het echter te nipt om Nexø te bevaren  en voor de schemering in de haven aan te leggen. Het werd een lange tocht op motor. 

Denemarken

Het eiland Nexø.

Onderweg naar Klimtholm

Klintholm

 

Totale rust achter anker in de omgeving van Gedser.

Rødby, de haven waar de oversteek naar Duitsland het kortst is. Waar ook de plaatselijke zondagsschilder geen strobreed in de weg werd gelegd.

Een van de weinige commerciële scheepswerven die traditioneel  werken zonder op de eerste plaats een toeristische  te willen zijn.